22.8.2013

Huonoa seuraa?

Jokunen aika sitten näin tuossa kylällä kaksi entistä oppilastani pyörimässä. Eka ajatus oli, että mitäköhän tuon A:n äiti sanoisi, jos tietäsi lapsensa viettävän aikaa B:n seurassa.

Sitten kun vähän enemmän asiaa ajattelin, niin tulin siihen tulokseen, että kyseisen äidin tuntien hän saattaa hyvinkin tietää kenen kanssa lapsensa viettää aikaa, ja varmasti myös luottaa lapseensa, eikä ole huolissaan siitä, että A saisi B:ltä ikäviä vaikutteita (tosin myös nämä kaksi sankaria tuntien en ole ihan satavarma, kannattaisiko kyseisen äidin kumminkin olla vähän huolissaan). 

Olen miettinyt, että miten itse toimisin vastaavassa tilanteessa äitinä. Jos vaikka Isosisko alkaisi pyöriä ns. "huonossa seurassa", niin yrittäisinkö joko vaivihkaa tai vähemmän vaivihkaa ohjata sitä toisenlaiseen kaveripiiriin? Pelkäisinkö, että se ottaa kavereista oppia ja elämä alkaa luisua kohti ojaa? Luottaisinko, että se voi ehkä olla jollekin se tervehenkinen kaveri, joka näyttääkin hyvää esimerkkiä? 

Entäpä, jos joku minun lapsistani onkin teini-iässä sitä huonoa seuraa? Miltä tuntuisi tietää, että muut äidit pelkäävät lastensa päätyvän huonoille teille minun lapseni johdattelemana? Mitä nuorelle tekee se, että kavereina ei ole välttämättä ketään, jonka elämän perusasiat ovat kunnossa? Enkö itse toivoisi kuitenkin lapselleni edes yhtä fiksua kaveria?

Missä menee äidin suojelunhalun raja? Minkä verran teini-ikäistä kuuluu vahtia ja hänen kaverivalintoihinsa puuttua? Miten kasvatan lapseni niin, että hän osaa olla menemättä mukaan muiden hölmöilyihin? Minkä verran sellainen on ylipäätään kasvatuksesta kiinni?

Enpä tiedä. Toivon koko sydämestäni, että meidän lapsista kasvaisi fiksuja nuoria. Toivon myös, että niiden kaverit olisi fiksuja nuoria. Mutta toisaalta ajattelen sitä nuorta, jonka elämä on yläasteikäisenä mennyt ihan päin mäntyä, kyllä sillekin toivoisin fiksuja kavereita. Jos vaikka saisi sitten elämästä otteen. Ei sekään ole oikein, jos kieltää olemasta jonkun kaveri siinä pelossa, että mun lapsi saattaa oppia siltä jotain ikävää. Mutta kun oon monta kertaa nähnyt, että niin se usein menee. Kaveripiiri vaikuttaa ihan tosi paljon nuoren tekemiin valintoihin. Toki molempiin suuntiin, niin hyvässä kuin pahassakin. 

No, mulla ei ole (vielä) valmiita vastauksia. Mutta tämmöisiä olen viime aikoina pohdiskellut.

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Vähän väliä paljastuu äitiydestä uusia vaikeita juttuja. Miksi tätä ei kerrottu ennen lasten saamista?

      Poista