17.6.2013

Sähköiset löylyt ja muuta harmillista.

Mistäköhän aloittaisin. No tiedättekö, miten joskus tuntuu, että elämässä tapahtuu sama asia moneen kertaan samaan aikaan? Siis että yhtäkkiä kymmenen kaveria onkin samaan aikaan raskaana tai kuukauden sisällä kupsahtaa useampikin isotäti.

Meillä on nyt kasaantunut useampi ikävä yllätys. Ei mitään kovin isoja murheita, lähinnä vaivaa ja rahanmenoa, mutta ärsyttävää ja harmillista yhtä kaikki.

Ihan ekana meidän saunasta alkoi saada sähköiskuja. Jos lattia, lauteet ja ihminen on kaikki märkiä, niin seistessään lattialla ja koskettaessaan laudetta saa sähköiskun. Omituista, tiedän. Ei ne mitään kamalan isoja sähköiskuja ole, mutta kuitenkin sellaisia, että kun Mies oikein monta kertaa kokeili, mistä kaikkialta napsahtaa, niin sillä oli sormista nivelet turvoksissa koko illan. Ensin epäiltiin lattialämmityksen olevan rikki (kiuasta ei voi syyttää, kun on puukiuas). Mutta kun lattialämmitys on päällä vain öisin, siis ei koskaan saunomisen aikana. Tosin jos se on rikki, niin mistäs sitä koskaan tietää... Mutta sitten Mies sai sähköiskun ilmastointilaitteen kannesta. Ilmastointilaite sijaitsee samalla seinällä saunan kanssa, siis seinän toisella puolella. Meillä viime talvena oli hiiri jossain saunan seinien sisäpuolella, joten se on hyvinkin voinut purra jotain johtoja sieltä. Kokeiltiin nyt laittaa ilmastointi pois päältä saunomisen ajaksi, ja sähköiskuja ei tullut lauteista. Nyt pitäis ottaa yhteyttä sähkömieheen, että saatais jotain selvyyttä tähän. Pahimmassa tapauksessa varmaan joudutaan tekemään perusteellinen remontti pesutiloihin (ja mistäs ihmeestä sellaiseen revitään rahat?). Mutta toivotaan, että jos vaikka oliskin joku pienempi juttu...

Toinen ikävyys (tosin melko ennalta arvattava ikävyys) on ollut meidän ulkovarasto. Meidän pihalla on siis kaksi edellisen omistajan rakentamaa rakennusta, puuvaja ja varasto (oikeasti autotalli, mutta sitä pitää kutsua varastoksi, kun se ei täytä autotallin paloturvallisuusmääräyksiä), joille edellinen omistaja ei ole viitsinyt hakea rakennuslupia. Me tiedettiin siitä taloa ostaessamme ja kauppakirjassakin lukee, että vastataan itse rakennuslupien aiheuttamista kustannuksista. Mietittiin tietysti silloin ostovaiheessa, et tuleekohan kalliiksi, mutta päätettiin ostaa talo kumminkin.

Arvaattekin varmaan. Mulla on ollut koko tää melkein neljä vuotta kauhean huono omatunto siitä, että meidän pihalla on luvattomia rakennuksia. Ollaan silleen perusrehellisiä, että meidän mielestä tuollaiset asiat vaan pitää hoitaa kuntoon. Nyt oltiin saatu silleen rahaa säästöön, että uskallettiin rakennuslupia hakea. Niinpä siinä sitten kävi, että puuvaja saa jäädä paikalleen, mutta se isompi varasto joudutaan purkamaan vuoden loppuun mennessä. Rakennuslupia hakiessa meidän piti hakea sille varastolle poikkeuslupaa, koska se oli rakennettu 1,73m tontin rajasta, eli vähän liian lähelle. Haettiin kaikilta naapureilta paperit, että niille sopii sen rakennuksen olemassaolo jne. Mutta nyt kävikin ilmi, että se sijaitsee kokonaan alueella, jolle kaavassa on määrätty istutuksia (luultiin, että rakentamisen raja on 2m tontin rajasta, mutta tällä alueella se onkin 6m). Ja näin ollen ei voida maanomistajien tasapuolinen kohtelu huomioiden antaa tuolle varastolle poikkeuslupaa.

Ihan oikein tehty päätös tietysti, mutta vähän harmittaa kumminkin. Varasto on kyllä kamalan ruma, mutta onhan se säilytystilaa. Koko tää rakennuslupahärdelli on tähän mennessä maksanut meille 800€ (rakennusten piirustukset ja muu apu rakennuslupien hakemisessa 500€ ja kielteinen poikkeamispäätös 300€) ja rakennusluvista ei ole vielä tullut laskua. Sit tulee vielä tietysti kaikki kulut, mitä tulee ton varaston purkamisesta. Hyvän omatunnon hankkiminen tulee kalliiksi...

Bonuksena meidän kodinkoneet on alkanu reistailla. Pesukone laskee vettä lattialle, jos siellä pesee jotain painavampaa. Mikro tosiaan hajosi nyt viikonloppuna, sillä voi lämmittää maksimissaan pari minuuttia kerrallaan. Ja telkkarista on alkanut hävitä välillä ääni.

No, tää on omakotitaloasumisen arkea tietysti. Paikkoja hajoaa ja ne vaan pitää korjata. Mutta aina jonkin tämmöisen potentiaalisen rahareiän kohdalla keksin hyviä puolia myös vuokra-asumisessa... (ja ärsyttää et just nyt, kun on tulossa vähävarainen kotihoidontukiaikakin ja kaikkea. Jos mäkin kävisin töissä, niin ois ihan eri juttu)

Harmillisia juttuja, rahanmeno stressaa ja kaikki se vaiva, mitä ton varaston purkamisessa ja mahdollisissa remonteissa on, stressaa ehkä vielä enemmän. Tai en tiiä, rahanmenostressi on ehkä kuitenkin isompi. Mutta niin tai näin, luotan kyllä siihen, että Jumala järkkää asiat lopulta kuntoon. Toistaiseksi vielä oon pystynyt pitämään mielen positiivisena ja ottamaan tän luottamusharjoituksena.

edit: no nyt tuli lasku ton vajan rakennusluvasta, 192€. Tällä hetkellä hyvän omantunnon hinta on aika tarkalleen tuhat euroa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti