5.9.2013

Heureka!

Heureka, oi Heureka.

Olen lapsesta asti tykännyt Heurekasta ihan kauheasti. Olen aina halunnut viedä oppilaitani sinne (mutta en ole vielä saanut). Kun Isosiskoa odotettiin, aloin miettiä, milloin se mahtaisi olla tarpeeksi iso ymmärtämään Heurekan päälle. Ja kunhan kummilapset vähän kasvavat, niin niitä odottaa taatusti Heureka-reissu kummitädin kanssa (tiedoksi vaan sullekin Mil!).

Voisi luulla, että meillä on rampattu Heurekassa vähän väliä, mutta oikeasti eka kerta lasten kanssa oli eilen. Munkin edellisestä Heureka-visiitistä on jo yli kuusi vuotta. 

Alun perin tarkoitus oli mennä Isosiskon, mun siskon ja siskonpojan kanssa ja jättää pienemmät lapset isiensä hoiviin (olin jotenkin ajatellut, että Pipanaista ei vielä se kauheasti kiinnostaisi). Mutta kun yhteistä aikaa siskon kanssa ei löytynyt, ja mä halusin nähdä ne ruumiit, niin päädyttiin sitten eilen Miehen ylityövapaan (se piti sen! Oli töissä vaan tunnin!) kunniaksi sitten koko perhe Heurekaan.

Ja mitä tykättiin? Tykättiin kyllä!

Oltiin paikalla puoli yhden aikaan ja pois lähdettiin kun Heureka oli menossa kiinni. Eli reilu 4 tuntia, ja lapset olis kyllä jaksaneet reippaasti enemmänkin (aikuiset alkoi olla tässä vaiheessa jo aika puhki). Ensi kerralla kyllä mennään koko ajaksi! Elokuvia ei käyty katsomassa. Body worlds oli ihan kiinnostava, Isosisko jaksoi sitä ihmetellä, Pipanainen ei ihmeemmin. Se tuli käytyä läpi aika nopeasti. Mietin etukäteen, että onko ne ruumiit lapsista pelottavia, mut ei ollu. Ei kyllä mitenkään mainostettu, että ne on aitoja kuolleita ihmisiä, eikä ne kovin aidoilta näyttäneetkään. 

Päänäyttelyssä sen sijaan kului aikaa. Kolikko omalla kuvalla oli kiva, ja Mies olikin meistä ainoa, joka ei halunnut omaa rahaa. Onnistuin jopa Poikasesta saamaan mukavan todisteen siitä, että lapsen sivistäminen on aloitettu jo varhain. Tytöt tykkäs maanjäristyksestä, elimistön äänien kuuntelemisesta (se nyt vaan on niin kivaa, kun nappia painamalla kuuluu pieru tai vaikka yskiminen...), autosimulaattorista (vaikka niiden jalat ei yltäneetkään kunnolla polkimiin), kaarisillan ja muinaissuomalaisen mökin rakentamisesta ym. Jälkikäteen huomasin, että me unohdettiin vetää suolet pihalle. Harmi, seuraavalla kerralla sitten. 

Fysiikkahallissa hillitsin itseni, enkä alkanut pitää yhtään luentoa missään kohtaa. Kokeiltiin vaan erilaisia juttuja lasten kanssa. Pipanainen ihastui ilmassa leijuvaan palloon ja fakiirinpetiin (mä sain kunnian maata naulapedillä ja Pipanainen laski nauloja ylös ja alas). Mies vaikuttui auton nostamisesta ja Isosiskon suosikiksi taisi kohota musta aukko.

Rottakoripalloa tytöt odottivat kovasti etukäteen ja se olikin molemmista tosi kiva esitys. Hienosti rotat jaksoivat pelata, ja jännittäviä yllätysmomenttejakin koettiin: joku anasti pallon pesäänsä, toinen lähti kesken pelin unille ja kolmas parka joutui pelaamaan yksin neljää vastapuolen pelaajaa vastaan. 

Ja kun osui vielä erinomaisen kaunis päivä, niin ehdittiin nauttia ulkonäyttelystäkin. Vesi on tietysti varma hitti aina, samoin riippusillat ym. Isosisko ilahtui uudenlaisesta kiipeilytelineestä (Möbiuksen nauha). 

Oli siis tosi onnistunut reissu. Poikanenkin jaksoi ilman mitään kitinöitä, osan ajasta rintarepussa, osan rattaissa. Arkipäivä koulujen jo alettua oli oikein hyvä valinta, ihmisiä ei ollut kauheasti ja lapset saivat aika vapaasti mennä, kun niitä oli helppo valvoa. Eikä tarvinnut jonotella kokeilemaan mitään. Hullun kallishan tuo on (niin kuin nyt kaikki muukin nykyään), mutta alle 6-vuotiaat lapset pääsevät ilmaiseksi, joten me todellakin mennään seuraavan kerran ennen ensi kesää :)

Suosittelen lämpimästi. Heureka on todellakin koko perheelle sopiva kohde, jostain parivuotiaasta ylöspäin takuulla tykkäävät kaikki. Aikuisilla tietysti saattaa vähän omaa tutkimista häiritä lasten vahtiminen, mutta kyllähän Heurekaan voi aikuistenkin kesken mennä. Lapsille paikka on mitä oivallisin juurikin siksi, että siellä on niin paljon tutkittavaa, ja tosiaan saa itse tehdä, koskea ja tutkia. Tai nyt oli tietysti noi ruumiit, mitä ei saanut käpälöidä, mutta perusnäyttelyt on nimen omaan toiminnallisia. Eikä tarvi olla mitenkään erityisen tietävä fysiikasta, lääketieteestä tai muustakaan, ne jutut nimenomaan selitetään siellä. Eikä haittaa, vaikkei jaksaisi selityksiä lukea, ne on kyllä kiehtovia ilmankin.

Menkää ihmiset Heurekaan! Viekää lapsenne sinne! Ottakaa isovanhemmat mukaan! Ja kummit, ystävät, naapurit jne! Heurekaan nyt vaan, kaikki kansa!


3 kommenttia:

  1. Sehän vaan pelkästään sopii, huippua! Mä haluaisin itsekin Heurekaan! Etenkin nyt kun luin sun kirjotuksen. Joskus lapsena viimeksi käynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllähän mä voin sutkin ottaa mukaan :)

      Poista