31.1.2014

Äidin kokkikoulu: key lime pie

Etsi kaapista digestive-paketti. Soita miehellesi ja kysy, mitä on tapahtunut avatulle paketille (mies syönyt). Punnitse paketista 250g keksejä murskattavaksi ja lupaa isommille lapsille keksimaistiaiset iltapalan yhteydessä.

Yritä säästää aikaa tunkemalla kaikki keksit yhtä aikaa tehosekoittimeen. Koska tehosekoitin ei saa niitä kerralla nätisti murskattua, irrota sekoittimen kulho (tai siis mikä se osa nyt onkaan nimeltään, missä ne keksit on) noin kymmenen sekunnin välein ravistellaksesti keksejä parempaan asentoon. Tee tämä vasemmalla kädellä, koska oikealla kädellä kannattelet sylissäsi tehosekoittimen ääntä pelkäävää (melkein) yksivuotiasta. 

Huomaa, että kello on viisi ja laita lapset katsomaan Pikku Kakkosta. Sulata 125g voita ja sekoita se keksimurujen joukkoon. Taputtele seos piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Ota neljä limettiä, pese ne ja raasta kuoret. Syötä samalla toisella kädellä maissinaksuja yksivuotiaalle, joka roikkuu lahkeessasi kitisemässä. Purista mehu kahdesta ja puolesta limetistä, katso nuorimmaisen kanssa viisi minuuttia lastenohjelmaa, karkaa keittiöön ja purista mehut lopuistakin limeteistä.

Ota esiin kolme kananmunaa. Koska tarvitset vain keltuaiset, päätä tehdä valkuaisista marenkeja. Tiskiä säästääksesi riko munat suoraan kulhoihin erotellen valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin. Kolmannen munan kohdalla hätkähdä, koska nuorimmainen on taas tullut roikkumaan lahkeeseesi, ja litsauta vahingossa keltuainenkin valkuaiskulhoon. Ota neljäs muna ja riko se, keltuainen ja valkuainen eri kulhoihin. Totea, että valkuaisista ei enää voi tehdä marenkeja ja siirrä valkuaiset pienempään astiaan ja laita jääkaappiin. Laita suurin osa limetinkuoriraasteesta keltuaisten sekaan

Odota Pikku Kakkosen loppumista voidaksesti käyttää yleiskonetta. Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen, ja yritä muistaa laittaa pohja paistumaan noin kymmeneksi minuutiksi. Kun Pikku Kakkonen on loppunut, vatkaa keltuais-kuoriraastetta sen aikaa, kunnes pienin (joka pelkää väsyneenä myös yleiskoneen vatkaimen ääntä) tulee olohuoneesta vinkumaan syliin. Anna nuorimmaiselle vielä yksi naksu, avaa tölkillinen kondensoitua maitoa ja kaada maito keltuaispöperön sekaan. Anna koneen vatkata samalla kun hyssyttelet sylissä nuorimmaista ja teet hänelle iltapuuroa. Kun olet laulanut "tuku tuku lampaitani" kaksitoista ja puoli kertaa (molemmat säkeistöt), muna-maitoseos on luultavasti jo hiukan paksuuntunut ja voit lisätä sinne limemehun. Jos lähettyvillä on pikkulusikka, joka ei ole puurossa tms, niin voit maistaa seosta, sillä kaikkea limemehua ei välttämättä tarvita. Maku saa olla aika mieto, se vahvistuu kyllä.

Muista ottaa esipaistettu pohja uunista ja mieti taas kerran, miksi ihmeessä keksipohjaa oikeastaan esipaistetaan. Tässä vaiheessa huikkaa olan yli moikat miehellesi, joka saapuu töistä kotiin oltuaan muutaman päivän yhtä putkea töissä. Anna kitisevä nuorimmainen miehen syliin, kaada täyte piirakkapohjan päälle ja laita uuniin. Laita kännykän ajastimeen 15min. 

Syötä nuorimmaiselle iltapuuro hassuilla ääniefekteillä ryyditettynä. Selosta samalla tiiviisti (mielellään marttyyriasennetta vältellen, mutta kuitenkin niin, että tulee selväksi miten rankka edellinen yö on ollut) miehellesi parin menneen päivän tapahtumat. Kännykän ajastimen piipittäessä mieti, vieläkö antaisit piirakan olla hetken uunissa (voi olla vielä jonkin aikaa, jos siltä näyttää). Arvele, että ei se kovin raakaa enää ole, ja ota piiras pois uunista, sillä jos et ota sitä nyt, et muista ottaa sitä laisinkaan. Jätä jäähtymään ja jatka lasten iltapuuhia.

Yritä muistaa laittaa piiras jossain vaiheessa jääkaappiin. Tarjoile seuraavana päivänä kermavaahdon kera. Loput kuoriraasteet voit sirotella piirakan päälle koristeeksi tai koristella sillä kerman (jonka voi tietysti myös pursottaa kauniisti piiraan päälle, jos haluaa siitä hienon).

Key lime pie on ihan hirmu hyvää. Jostain kumman syystä (!!) mulla ei siitä nyt kuvaa ole, mutta googlettakaa. Ja kuten edellä käy ilmi, se on helppo ja yksinkertainen valmistaa, onnistuu vaikka vähän haastavammissakin olosuhteissa :) Huomenna vien piirakan kaveriporukan tapaamiseen.

4 kommenttia:

  1. Se oli niin älyttömän hyvää että haaveilen siitä yhä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei muuta kuin ite tekemään :) Tai tuu meille kylään, niin mä leivon sulle :)

      Poista