12.12.2013

Jouluhaaste

Kao heitti facebookissa jouluhaasteella. 

Säännöt: haastettu vastaan 24 jouluaiheiseen kysymykseen ja laittaa haasteen eteenpäin valitsemilleen bloggaajille.

1. Parasta joulussa? Joulun sanoma. Tänä päivänä on meille syntynyt Vapahtaja. Jos konkreettisia asioita haetaan, niin yleinen tunnelma (tärkein tunnelmanluoja mulle on se, että on siistiä), ruoka ja joulukuusi.
2. Joulumusiikkisi? Mikä vaan itse pianolla soitettuna ja yksin tai lasten/siskon/ystävän/kenen vaan kanssa laulettuna. Joululevyistä oon viime vuosina tykännyt eniten kuunnella Rajattoman ja Mustarastaan levyjä. Ahti Sonnisen Rauhaa, vain rauhaa on ollut viime vuosien ehdoton suosikki sekä itse soitettuna että kuunneltuna. Tykkään kyllä tosi erilaisista joululauluista, niin rauhallisemmista ja perinteisistä, kuin jostain hilpeistä (esim. Leevi and the Leavingsin Jossain on kai vielä joulu, ja Martti Servon Joulun manteli on just parhaita!)
3. Tykkäätkö katsella jouluelokuvia? Millaisia? No en varsinaisesti, ainakaan sen joulun takia. Mutta Rakkautta vain on kyllä ihana :)
4. Jouluherkkusi? Suklaat, kalat, mäti ja appelsiinisuklaakakku, joka syödään aina joskus joulun jälkeen, koska jouluna syödään niin paljon kaikkea muuta...
5. Mitä ehdottomasti pitää olla jouluaterialla? Kalaa. Lämmin- ja kylmäsavulohta ja mätiä vähintään (no näistä on raskausjouluina joutunut joustamaan). Ja jälkkäriksi glögipäärynöitä, koska mitään raskaampaa ei enää kykene syömään. Juustot me syödään Miehen kanssa illalla, kun on saatu lapset nukkumaan.
6. Koska joulukoristeet pääsee kotiasi koristamaan? Yleensä ollaan laitettu koristeita vasta aatonaattona, kun joulusiivous on tehty, mutta tänä vuonna päätin aloittaa jo aiemmin. Tänä aamuna teippailin olkkarin ikkunaan seimiasetelmaa ja eiköhän muutkin koristeet pikkuhiljaa löydä paikalleen.

meidän versio jouluseimestä

7. Joulu kotona vai jossain muualla? Kotona. Ennen lasten saamista vietettiin Miehen kanssa yhteisiä jouluna vuoron perään meidän vanhempien luona, ja mukavia jouluja nekin olivat, mutta kyllä tykkään eniten olla ihan omassa kodissa.
8. Itse tehdyt lahjat vai kaupasta ostetut? Vai molempia? Ei mulla ikinä aika riitä itse tehdä kaikille, joille haluisin. Mun mielestä lahjan hankintatapaa olennaisempaa on se, että lahja miellyttää vastaanottajaa. 
9. Laitatko ulkovaloja pimeyttä valaisemaan? En, Mies laittaa, jos jaksan tarpeeksi asiasta nalkuttaa. Mies on pidempi ja lisäksi mulla on niin huono tasapaino, että huimaa jo keittiöjakkaralla, saati sitten tikapuilla...
10. Joulu oman perheen kanssa vai isommalla porukalla? Mieluiten oman perheen kanssa, mutta kyllä meille on tervetulleita kaikki halukkaat.
11. Onko sinulla jokin joululahjatoive? Miehen mielestä mä olen jotenkin hankala lahjottava, vaikka en ole! Mitään "pakko saada tämä lahjaksi" -toivetta mulla ei ole (tai oli mulla kyllä pari), mutta hyviä ehdotuksia olen kyllä jaellut mielestäni ihan riittävän monta.
 12. Paras saamasi joululahja? En osaa sanoa, oon saanut niin paljon kivoja lahjoja vuosien varrella :)
13. Kamalin saamasi joululahja? Voi en mä osaa kyllä sanoa tätäkään, oon saanut myös paljon kamalia lahjoja vuosien varrella ;)

Isosisko leipoo pipareita

14. Kuvaile unelmien joulusi? Ääh. Me ollaan aika lähellä sitä jo nykyään. Tietysti olis huippua, jos lapset ei kauheasti tappelisi, saisin syödä rauhassa ja lapset nukahtais illalla sen verran ajoissa, että jaksettais Miehen kanssa vielä yhdessä viettää aikaa. Niin ja sää saisi suosia. Mutta muuten meidän nykyiset joulut on just sitä mitä haluan: perinteitä, tunnelmaa, herkkuja, jouluiloa, rauhaa...
15. Mikä on ärsyttävin joululaulu? Sika. Se on kyllä varsinainen joulumielen tappaja.
16. Oletko jo tehnyt jouluvalmisteluja tälle vuodelle? Mitä? Siivottu on jo jonkin verran, lanttulaatikko tehty pakastimeen samoin kuin karjalanpiirakoita raakapakasteeksi, kortit on lähetetty, lahjat hankittu ja paketoitu, pipareita leivottiin kerran ja leivotaan vielä toiste, jotain herkkujakin on jo ostettu ja eilen leivoin joulukakut. Tykkään valmistella joulua, mutta en ota siitä isompaa stressiä, joka vuonna tehdään sen verran kuin jaksetaan.
17. Paras joulujuoma? Tarviiko olla erikseen joulujuoma? Kai sitten joku glögi, vaikka en mä erityisesti glögi-ihminen olekaan.
18. Oikea kuusi, tekokuusi vai ei kuusta ollenkaan? Oikea kuusi. Miehen vanhempien naapurin metsästä (ihan luvalla) noudettu, kun ei omilta mailta ikinä löydy sopivaa :) Joulukuusen koristelusta ollaan Miehen kanssa kovasti eri mieltä. Mä haluisin harmonisen kauniin kuusen, jossa olisi ehkä kahden värisiä koristeita. Miehen (ja lasten) mielestä kuuseen pitää ripustaa kaikki, mitä keksitään ja sen pitää olla silmiä särkevä sillisalaatti. Kuten kuvasta näkyy, mä annan joka joulu periksi.

viimevuotinen kuusi

19. Käykö teillä joulupukki? Tähän mennessä ei ole käynyt, mutta jos lapset toivoo, niin tulkoon vaan. Ei olla lapsille uskoteltu, että Joulupukki on totta, vaan ollaan puhuttu, että se on satua ja aikuisten ja lasten yhteinen leikki. Mä en kauheasti tykkää Joulupukista, joka tuo lahjoja kilteille lapsille, koska a) jouluna syntyi Jeesus, joka tuo pelastuksen KAIKILLE ja b) haluan, että lapset tietää, keneltä ne saa lahjoja, ja myös että oppivat lahjoja antamaan. Mutta yhteisenä leikkinä se on ihan ok, ja uskon (ja muistan omasta lapsuudestani), ettei joulupukin leikiksi tietäminen yhtään vähennä siihen liittyvää jännitystä.
20. Paras joulumuistosi lapsuudestasi?  En osaa nostaa mitään yksittäistä muistoa, ylipäätään lapsuuden jouluista on jäänyt ihanat muistot :)
21) Laittaudutko aattona hienoksi vai hölläiletkö koko päivän yöpuvussa? Aattona laittaudutaan silleen semihienoksi (että on kuitenkin mukava olla) ja joulupäivänä hengaillaan sitten missä sattuu vaatteissa.
Kaveri askarteli pari vuotta sitten Niksi-Pirkan vinkistä innostuneena taivaallisen sotaväen Oivariinin välikannesta. Ehkä olis voinut laittaa folion toisin päin :)

22) Peruna-, porkkana, bataatti- vai lanttulaatikko? Lanttulaatikko on noista ainut, mitä syön. En siitäkään kauheasti piittaa, mutta syön kyllä jonkin verran.
23) Paras joulusuklaa? Kaikki :) Ja paljon!
24) Joulutortut vai piparit? Sekä että. Ehkä joulutortut vähän enemmän. Niiden teko ja syöminen alkaa jo lokakuussa.

Piparimökillä pitää aina olla joku teema. Toissavuonna lapset (tai siis Isosisko) halusi tehdä hattivattien mökin. Koristelu on sataprosenttisesti tyttöjen käsialaa.

Että tällaisissa joulumietteissä tänään. Mä haluisin ehkä vähän kuulla Piikkipaatsaman, Mil:n ja Heidi Piin jouluista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti