18.10.2018

Lukuvinkkejä taas

Helmikuussa luin älyttömän paljon! Vauva hengaili rinnalla tuntitolkulla ja mä luin aika monta kirjaa kännykästä e-kirjoina. Luin mä kyllä 7 ihan oikeaakin kirjaa. Missäköhän välissä? Imettäessä varmaan. Tässä näitä nyt tulee:

Alan Bradley: Piirakan maku makea
Bradleyn Flavia de Luce -salapoliisiromaaneja on moni kehunut, mutta mä en rehellisesti sanottuna tykännyt yhtään. Tylsä juoni, huonolla tavalla epäuskottavat henkilöt ja jotenkin sekava kerronta. Ekan puolikkaan kirjasta odottelin, että milloin tää muuttuu paremmaksi, toisen puolikkaan mietin, viitsinkö lukea loppuun, ja jälkikäteen harmitti, että käytin aikaani moiseen.
Tom Standage: Kuusi lasillista historiaa
Mun vanhemmat suosittelivat tätä mulle, eivätkä turhaan! Kirjassa on ensinnäkin mahtava idea: maailmanhistoriaa käydään läpi kulloinkin pinnalla olleiden juomien pohjalta. Jokaisen juoman kohdalla tarjolla on viihdyttävästi kirjoitettuna runsaasti faktoja sekä kyseisestä juomasta että sen vaikutuksesta maailmanhistoriaan. Erityisesti pidin siitä, miten kirjassa yhdisteltiin pieniä faktoja ja toisaalta isoja maailman tapahtumia. Yksi parhaista koskaan lukemistani tietokirjoista, suosittelen!

Enni Mustonen: Lapinvuokko, Jääleinikki ja Kultarikko
Taattua Mustosta, mukavasti kirjoitettu sarja yhden suvun naisten kohtaloista. Kivaa ja leppoisaa luettavaa.
Jessie Burton: Nukkekaappi
Tää oli taas sellainen, mistä en ihmeemmin tykännyt. Takakansi lupasi paljon: nuori Petronella menee naimisiin arvoituksellisen miehen kanssa ja saa häälahjaksi nukkekaapin, johon tuntematon henkilö alkaa lähetellä tavaroita ja nukkeja, jotka ovat suoraan Petronellan kodista ja elämästä. Oli kirjassa hetkensä, ja se oli kyllä hyvin kirjoitettu (enkä arvannut loppuratkaisua!), mutta en pitänyt oikein kenestäkään henkilöstä enkä juonestakaan, ja mä haluaisin aina tykätä edes jostain kirjan henkilöstä. Se nukkekaappikin jäi lopulta vähän sivuosaan.

Mari Manninen: Yhden lapsen kansa -Kiinan salavauvat, pikkukeisarit ja hylätyt tyttäret
Toinen tietokirja, jota ei ole turhaan ylistetty. Paljon paljon tietoa Kiinan yhden lapsen politiikasta, kiinalaisten henkilökohtaisten tarinoiden kautta kerrottuna. Samaan aikaan järkytti ja hämmästytti (osa jutuista oli niin päättömiä, ettei voi käsittää, miten jossain todella on ollut ja osin varmaan edelleen on sellaista), mutta kuitenkin oli silleen sympaattisella otteella kirjoitettu, ettei tullut sellainen olo, että mässäillään kurjuudella tai naureskellaan toisten yläpuolelta. Ihan todella suosittelen!

Michael Cunningham: Villijoutsenet ja muita kertomuksia
Vanhoja satuja kirjoitettu uusiksi aikuisille. Ei iskenyt yhtään. Onneksi oli lyhyt.

Tarja-Tuulikki Laaksonen: Kuka keksi haarukan: Arkiesineiden ihmeellinen historia
Ehkä siksi, että olin vähän aiemmin lukenut tuon Standagen loistavan opuksen, tää tuntui tylsältä pintaraapaisulta. Olisin kaivannut syvällistä otetta ja kunnon faktoja, mutta tää oli kuin joku ala-asteen historiankirja. Vähän jäi sellainen olo, että tulipahan luettua, mutta mitään uutta en oppinut. (Samasta aihepiiristä kertoo Bill Brysonin Sisään! -Lyhyt historia lähes kaikesta kotona, joka on muuten aivan mahdottoman hyvä kirja)

Yoko Ogawa: Professori ja taloudenhoitaja
Ihana kertomus! Tarina kertoo matematiikan professorista, joka on menettänyt muistinsa, ja hänen uudesta taloudenhoitajastaan sekä tämän pojasta. Vaikka kirjassa itsessään ei tapahdu paljon, se kuitenkin imaisee mukaansa. Henkilöt ovat sympaattisia ja koko kirjasta huokuu lämpö, lähimmäisenrakkaus ja toivo. Oikeasti ihana kirja, onneksi tämä on kirjoitettu ja suomennettu!

Virpi Hämeen-Anttila: Perijät
Mukava perus-romaani, jossa heti tietää, kenestä tulee asiaankuuluvasti pari ja suunnilleen mitä reittiä asiassa edetään. Kiva kirja oli, sopisi hyvin vaikka mökkilukemiseksi, tai jouluna suklaan kanssa mussutettavaksi. Tykkäsin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti