5.6.2013

Voikukkamarmeladi

Tässä nyt tämä voikukkamarmeladin ohje, Pndalle ja muillekin kiinnostuneille, sekä itselle muistiin, kun ehdin melko varmasti ensi kevääseen mennessä jo lehden hukata :)

Marmeladista tuli ihan kohtalaista. Tai no, mä ja Pipanainen ei oikein tykätty sen mausta, mutta Isosisko ja Mies tykkäsi kovasti. Ohje on kopioitu Maku-lehdestä 2/2013. Tää löytyy myös Maku-lehden nettisivuilta (suora linkki ohjeeseen), mutta kopioin nyt tänne, niin saan samalla itseäni varten muistiin omat kokemukset ja kommentit. Omat kommentit on tuolla kursivoituna.


1 litra voikukan nuoria kukintoja
4dl vettä
1pkt (330g) hillo-marmeladisokeria (hillosokerikin käy, ajattelin seuraavaksi kokeilla hyytelösokerilla)
1tl sitruunankuoriraastetta

 • Kerää voikukan kukinnot tilavaan rasiaan ja sulje hetkeksi kannen alle. Näin mahdolliset ötökät kiipeävät kanteen ja voit poistaa ne kätevästi. 
 • Huuhtele kukinnot huolellisesti ja valuta ne hyvin (kannattaa todella panostaa tähän huuhtelupuoleen, ei ole kiva huomata marmeladinkeittovaiheessa keittävänsä hiekkaista marmeladia...)
 • Kumoa kukinnot kattilaan ja mittaa päälle vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja nosta pois liedeltä. Anna hautua jäähtyvässä liemessä noin 20 minuuttia.
 • Siivilöi voikukkaliemi tiheän siivilän läpi toiseen kattilaan. Purista mukaan kukista irtoava neste. (Tässä vaiheessa mä huomasin sen kukkien huolellisen huuhtomisen tärkeyden...)
 • Lisää sokeri ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä 5 minuuttia ilman kantta. Lisää keittämisen aikana sitruunankuoriraaste. Ja ota pois keitoksen päälle tuleva vaahto, näyttää rumalta valmiissa marmeladissa!
 • Jaa marmeladi puhtaisiin, kuumennettuihin lasipurkkeihin ja sulje kannella. Säilytä viileässä. Ohjeen mukaan tulee 10 annosta, mitä ikinä se lieneekään. Sanoisin, että noin 4 pilttipurkillista. 
 • Anna marmeladin tekeytyä jääkaapissa ainakin vuorokauden ennen tarjoamista. Voikukkamarmeladi on koostumukseltaan notkeaa. Notkea=vetelä. Ei sovi veitsellä otettavaksi, vaan lusikalla. Ajattelinkin seuraavaksi kokeilla hyytelösokerilla, josko tulis vähän kiinteämpää. Mutta kyllä se tosiaan vuorokaudessa jonkun verran kiinteytyi.

 Maku-lehden kuvassa marmeladi oli oikein kauniin keltaista, mulla lopputulos oli tosi haalea. Mutta voihan siihen lisätä elintarvikeväriä, jos haluaa nätimmäksi. (Niin ne on varmaan lehdessäkin tehny)

Ei ollu mikään maailman paras makuelämys (Isosisko ja Mies tosiaan tykkäsivät ja olivat sitä mieltä, että pitää tehdä lisääkin). Mutta onhan voikukkamarmeladi jotenkin eksoottista, ja raaka-ainettakin kasvaa pihalla yllin kyllin... :)


3 kommenttia:

 1. kiitos ohjeesta :) täällä alkaa olla jo kaikki voikukat höytyväisiä, joten ehkä kokeilen ensi vuonna :)

  VastaaPoista
 2. Ehkä mun pitäisi kokeilla tätä, piha on täynnä voikukkia, vaikka joka päivä nykin niitä irti..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä! Meilläkin onnistui viime keväänä paremmin, vaikka jäikin aika löllöksi silti. Tänä keväänä jäi tekemättä ja voikukat ovat jo lakastuneet. Mutta ehkä sitä ensi vuonna taas innostuu :)

   Poista